250 Betoven

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Реална и виртуелна училница

Реална училница (Реалност со емоции) и виртуелна училница( Имагинација без емоции-неопходност).
Имав среќа да пораснам со двајца родители(учители) од мала го засакав и го сакам учителствувањето.
Учителот учи и предава со страст.Се прилагодува на се,умее и знае да го откриива корисното,применливото,ефикасното,да креира ,создава,влечи како локомотива напред.Учителот треба и да верува,така ја остварува целта.
Денес кога целиот свет се наоѓа во здравствена криза,затоа што уште глобалното здравство нема ефикасна стратегија за целосно уништување на Корона вирусот и образованието се најде на удар.
Реалната училница е вистинска педагогија.Табла,клупи,креди,учител и ученици,директно лице во лице,учиме и од надворешните движења на телото,мимики,гримаси ,очи во очи.
Што направи Корона кризата?
7 месеци учителот сам одбира,учи,бара,купува ИТ уреди да следи чекор со технологијата и при тоа да умее педагогијата да ја спои со ИКТ.Разни алатки,Веб платформи,семинари,вебинари,курсеви,глобални настани.Почнуваш да селектираш затоа што си бомбардиран од широка лепеза на информации.Конкретизираш ,работиш и сфаќаш ова е добро ,да ќе го применам,да добра сум,ќе бидам подобра само да работиш,се трудиш со многу обиди.

Сега во септември,споредувам две училници,реална и виртуелна.Да добра сум за дветте училници,но,сепак на срце ми е реалната училница во нормални услови.Верувам сето човештво тоа го сака,човечкиот род да. опстане и да се множи на земјата..Бог сите да нѐ чува здрави,живи,да се смилува и да нѝ помогне.

18 септември 2020,15:15
Учителка Виолета

Posted in Uncategorized | Leave a comment

https://deca.mk/nastavnichka-violeta-petkoska-od-ohrid-ne-gubi-vreme-nastava-za-vtorooddelentsite-drzhi-na-internet/

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Onlajn nastava-https://www.facebook.com/groups/666353516708615/permalink/3114593125217963/

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Nedela na informatika

Активности во ООУ „Кочо Рацин“ Охрид

Активностите во рамките на Неделата на информатиката 2020 во ООУ „Кочо Рацин“-Охрид се реализираа со голем интерес од учениците.

Реализирани активности

Волшебна мапа на светот

Наша волшебна мапа на светот со обележани континенти,валути.

Втора наша волшебна мапа со атрактивни места со користење на туторијал од Google.

Презентација за Денот на побезбеден интернет.

Работа во пар да ги пронајдеме профилите на родителите и што постираат тие и какви податоци оставаат.

Активност-Кодирање на моето има

Печатни букви и Ракописни букви.

Активност-Барометар на чувства

Истакнување на чувства со картички.

Одбирање која им беше најинтересна активност.

Подготвила:Учителка Виолета Петковска

ОУ:“Кочо Рацин“-Охрид-Македонија

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Коментар 

Име*

Веб страница

 Notify me of new comments via email.

 Notify me of new posts via email.

:)

 

https://nedelanainformatikata.wordpress.com/2020/02/17/%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%be%d0%be%d1%83-%d0%ba%d0%be%d1%87%d0%be-%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%bd-%d0%be%d1%85%d1%80%d0%b8%d0%b4/

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Наши игри

 

Igra Delfin
Site se vo krug.Se podavaat so topka.Na toj sto ke mu padne topkata ,odi 3 cekori napred ,kazuva STOP i ja frla topkata po drugite igraci.
Igra Violinski kluc
Se igra vo par.Se podavas,ako padne topkata.Go pogoduvas i izmisluvas ime na partnerot.
Igra Bomba
Gi pogoduvas so topka ,kuglite kazuvas nebo,tie sto se padnati gi zemas,a zad tebe drugarot gi pogoduva se dodeka site kugli padnat.🌍

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Наши игри

Igra Delfin
Site se vo krug.Se podavaat so topka.Na toj sto ke mu padne topkata ,odi 3 cekori napred ,kazuva STOP i ja frla topkata po drugite igraci.
Igra Violinski kluc
Se igra vo par.Se podavas,ako padne topkata.Go pogoduvas i izmisluvas ime na partnerot.
Igra Bomba
Gi pogoduvas so topka ,kuglite kazuvas nebo,tie sto se padnati gi zemas,a zad tebe drugarot gi pogoduva se dodeka site kugli padnat.🌍

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Teacher Today

Учителот денес
Учителот и социјалните мрежи.
-Ги употребува социјалните мрежи,
-Се инспирира од нови идеи,
-Употребува ресурси во училницата,
-Останува во тренд со вести и новости од светското образование,
-Се поврзува со други едукатори,колеги,
-Учествува во онлајн заедници,
-Следи едукатори,колеги,компании,организации,
-Дава подршка и постојано професионално се развива и учи.
Teacher today
Teacher and social media
I use social media
Get inspired with new teaching ideas
Find resources for my classroom
Stay on top of trends and news
Connect with other educators
Participate in an online community
Follow educator,companes,organization
Find teacher discounts and ideas
Get support
#QualityEducation,#GlobalGoals,#TeacherVioleta
#Ambasador Lab school. #NatGeo.Educator,#Awarded Etwinner#,MIEEducator,#FlipGrid Educatorreceived_309586349694490

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Онлајн курс

Made with Padlet
Posted in Uncategorized | Leave a comment

Global teacher Award

МАКЕДОНИЈА
Четворица наставници од Македонија меѓу најдобрите во светот, меѓу нив и охриѓанката Виолета Петковска

Македонските наставници Аида Петровска, Елизабета Николовска, охриѓанката Виолета Петковска и Георгина Димова од Македонија се меѓу 100 најдобри наставници во светот.

Наградата за најдобар наставник во светски рамки “Global Teacher Awards” им се доделува на наставниците кои даваат особен придонес во својата професија како на локално така и на глобално ниво. На овој избор за најдобар наставник беа предложени наставници од 70 земји, а од илјадници наставници избрани се 100.

Изборот на најдобри наставници е спроведен од Alert Knowledge Services (AKS) од Индија кој соработува со училишта од целиот свет на едукација на директори на училишта, наставници, библиотекари, советници во образование со една единствена цел – изградба на подобро општество преку образование. Во средина на септември се планира конференција на која ќе се доделат награди за добитниците: трофеи, сертификати, беџови, како и можност за презентација на досегашната работа и промоција на образованието на земјата од која доаѓаат кандидатите.

https://www.ohridnews.com/chetvorica-nastavnici-od-makedoni-a-me-u-na-dobrite-vo-svetot-me-u-niv-i-ohri-anka/opyright Ohridnews 2006-2019. All rights reserved.

Posted in Uncategorized | Leave a comment